jest jeszcze przyswajalnosc bialka fakt to nie miejsce ale to dosc czeste podejscie ze osoby otyle maja prosty start na silowni a to nie prawda Zbiorowa wizja to polityka, indywidualna wizja to paranoja i utopia.
hmm a kiedyś czytałem że tłuszcze negatywnie wpływają na przyswajalność białka, więc pijąc białko z mlekiem od razu po treningu dostarczamy przecież dodatkowe tłuszcze - nie jest to złe? dużo osób radziło mi właśnie z uwagi na to rozrabianie odżywki białkowej w wodzie. Mógłby się ktoś ustosunkować do tego?
przyswajalnosc bialka zelatyny -> 0 :D inne zastosowania hmm moze byc , ale chyba tylko jaka lekka prewencja :D lepiej kupic cos wyspecalizowanego tym bardzije ze zelatyna nie jest super tania a dawki powinny byc dosc duze :D slowem nabij kabze producentom supli - w tym przypadku tak jest lepiej a mowie to nie czesto :D
Lu ka zelatyna moze byc i na 1-szym miejscu w tym rankingu, moze miec same najlepsze i najabrdziej potrzebne aminokwasy w mega ilosciach...ale nie bedzie to mialo zadnego znaczenia gdyz z tego co pamietam przyswajalnosc bialka co za tym idzie takze aminokwasow wynosi ok 5% Zmieniony przez - Veron w dniu 2004-08-09 19:38:26
Od czasu do czasu w celu urozmaicenia diety mozne takie sobie zarzucic ale mysle ze nie ma innej metody przygotowania niz smazenie..;)Ogulnie kotletow sojowych sie nie poleca ze wzgeldu na slaba przyswajalnosc bialka!ALe od czasu do zcasu zcemu nie!;;)
C..j, że jajko to najlepszy produkt z możliwych. Nie ma lepszego pokarmu od jajek. Nie dość, że wzorowa przyswajalność białka to jeszcze mnóstwo witamin. Jajko musi mieć wszystko pod dostatkiem, bo w końcu musi z niego wyjść kurczak.
Karmowski mowil o wyeliminowaniu calkowicie nabialu ze swojej diety. Glownie z dwoch powodow, slaba przyswajalnosc bialka zawartego w nabiale i duze ilosci laktozy.
tzn moze zle sformuowalem pytanie chodzilo mi dokladniej kiedy jest lepsza przyswajalnosc bialka na "pusty" zoladek 1-3 h po posilku czy razem z posilkiem
w mleku w proszku jest mnostwo laktozy (pozatym cena nie wiele mniejsza od odzywki), przyswajalnosc bialka z surowych jajek jest mierna (+zagrozenie salmonellą).. wedlug mnie nadaje sie tylko do stosowania raz na jakis czas kiedy naprawde nie mamy czasu zjesc posilku potreningowego z prawdziwego zdazenia...
Batonx nie martw sie damy rade mix mleko+kakao jest bardzo dobry ja tak robie i jestem zadowolony dodatkowo mleko zwieksza przyswajalnosc bialka BV ...mozesz tez z woda, sokami, napojami NIE gazowanymi mieszac+ ewentualnie jakies aromaty smakowe dostapne w kazdym markecie...oczywiscie jogurt mozna dodac jakies owoce, placki nawet zrobic wiec jak [...]
mialem dokladnie to samo pytanie w grudniu wszyscy mi odpisali ze jajko ugotowane na miekko ma znacznie lepsza przyswajalnosc bialka niz surowe , a i salmonelli nie ryzykujesz !
Jajka surowe odpadają - po pierwsze ryzyko zakażenia salmonellą, po drugie gorsza przyswajalność białka. Najkorzystniejsze jest gotowanie na miękko lub jajka sadzone - białko ścięte, żółtko płynne, a to ze względu na fakt że przy gotowaniu na twardo ulegają rozkładowi cenne kwasy tłuszczowe i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach zawarte w żółtku. [...]
Może wpłynąc pozytywnie ale jednak radziłbym Ci je najpierw ugotowac. salmonella. A tak w ogóle to przyswajalnośc białka jaja ugotowanego jest większa niż surowego. No i uważaj na nadmiary cholesterolu. Nie za dużo tych jajek.
Żeczywiście na koksie masz większą przyswajalność białka, ale ja bym proponował łykać ok.10-12 dziennie tabsów i dokupić serwatkę (ok. 100 gr./dziennie) oczywiście po zweryfikowaniu czy swojej diety. A co do primki to pierwsze słyszę że nie można jej brać łącznie z decą :) To jest raczej b. dobre połączenie z którego jest solidna masa. Jak [...]
Co do przyswajalnosci slyszalem gdzies ze przyswajalnosc bialka w tych produktach wynosi: - jaja 100% - kurczak ~95% - wolowina ~98% - wpc ~95% - twarog ~50% ale ile w tym prawdy nie mam pojecia. Zmieniony przez - Kubeek w dniu 2013-10-24 14:45:43
Zbyt wiele czynników na to wpływa, żeby dokładnie określić. U osoby zdrowej w optymalnych warunkach przyswajalność białka z twarogu jest na pewno większa.